İş Makinesi Muhafazaları
İş makinesi muhafazaları iş makinelerinde operatör ile tehlikeli mekanik parçalar arasında bariyer görevi görür. Çalışma sırasında oluşacak olan tehlikelerden operatörü korurlar. İş makineleri birçok sektörde kullanılır ve farklı çeşitlere sahiptirler.
Sanayi, tarım, bayındırlık, yol inşaat, milli savunma gibi pek çok sektöre ait iş makineleri vardır. Bu makinelerin üzerine işin amacına uygun olarak parçalar monte edilirler. İnşaat sektörü gibi ağır işlerde kullanılan makinelerdir.
Büyük toprak parçalarının hareket ettirilmesi, çevrenin düzenlenmesi, temel kazma ve benzeri ağır işler için makineler kullanılır. Makinelerin sınıflandırılması şu şekilde örneklendirilebilir:
- Ağır kamyon çeşitleri
- Ağır makine çeşitleri
- İnşaat ekipmanları
- Ağır hidrolikler
- Mühendislik ekipmanları
İş Makineleri İsimleri
İş makineleri arasında en çok kullanılan çeşitlerden biri ekskavatör denilen makinelerdir. İş makineleri fiyatları makinenin kullanılacak süresine, modeline ve özelliklerine göre farklılık gösterir.
Paletli model ve lastikli model olarak iki tür ekskavatör makinesi vardır. Kazı işlemleri, zemin sıyırma işlemi, kırma işlemleri, kanal kazma işlemleri ve yükleme işlemlerinde bu makineler kullanılırlar. Maden ocağı, baraj ve yol çalışmalarında bu makineler kullanılır.
Loder yükleyici denilen makinedir ve iki kısımdan meydana gelir. Traktör kısmı ve ön kısımdaki kepçeden oluşur. İnşaat sektöründe kum, yıkım döküntüleri, kütük, çakıl, geri dönüştürülen malzemeler, kaya, talaş ve benzeri maddelerin yüklenmesi için kullanılır. Farklı boyutlarda yükleyiciler çalışma alanına göre mevcuttur.
İş Makineleri Nelerdir
Yükleme için kullanılan makineler olan loder makineleri paletli ya da tekerlekli olarak tercih edilebilirler. İş makineleri adları yükleyiciler eğer paletli olarak kullanılırsa zemine geniş bir oranda temas ederler. Bu da her çeşit zeminde kolay bir şekilde çalışmalarını sağlar.
Lastik kullanılarak tasarlanmış yükleyicileri kullanılacaksa paletli olan makinelere göre daha yüksek manevra kabiliyeti olur. Kazıcı yükleyici dediğimiz bir diğer makine çeşidi de yükleyiciden farklı olarak kazma işlemi de yapar.
Kanal, hendek, yapı temeli gibi kazma işlemlerinde kullanılan makinelerdir. Ayrıca kırma işlemine yarayan aparatı da vardır. Traktör tasarımına sahip olurlar ve ağır işlerde güvenli bir şekilde kullanım alanına sahiptirler.
İş Makineleri Arızaları ve Onarımı
İş makinelerinin düzenli kullanımı ağır işlerde olduğu için bakım ve onarım işlemlerine de dikkat edilmelidir. İş makineleri ağırlıkları çalışılacak zemine, işe ve kaldırılacak yüklere bağlı olarak farklılık gösterir.
Dozer iş makinesi en çok kullanılan makinelerden biridir. Üç çeşidi vardır ve bıçaklara göre isimlendirilirler. Tiltdozer, angledozer, buldozer olarak iç gruba ayrılır. Arazinin temizlenmesi, malzemelerin serilmesi, tesviye yapımı, zeminin gevşetilmesi gibi işlevleri vardır.
Taşıma yapacakları zaman bu kısa mesafe için olabilir. Manevra kabiliyeti azdır. Dengeli bir yapısı vardır ve birçok farklı zeminde kolay bir şekilde çalışabilirler. Greyder denilen iş makineleri de özellikle yol yapım ve bakımı için kullanılırlar.
İş Makineleri Bakım Onarım
Greyder makineleri yol yapımlarında kullanılan türlerdir. İş makineleri çeşitleri yapılacak işe göre belirlenir ve zeminde en iyi hangisi çalışacaksa bu kullanılır. Greyder kullanıldığında toprak zemin kesilerek yayma işlemi yapılabilir, engebeli zeminler düzeltilebilir.
Şasi, ön taraf, arka taraf, kazıyıcı levha olmak üzere dört kısımdan meydana gelirler. İş kamyonları da oldukça işlevsel ve kullanılan makinelerdir. Maden, toprak ya da kaya taşımak için kullanılırlar.
Düz şasileri vardır ve bel kısımları kırmalı olarak üretilirler. Zor şartlar altında çalışılacaksa belden kırmalı modeller kullanılır. Kompaktör denilen iş makinesi asfalt, toprak gibi malzemelerin sıkıştırılması amacıyla kullanılırlar. Makine zıplar ve basınç oluşturarak sıkışma sağlar.