İş Makinesi Değerleme
Endüstriyel üretim alanları, üretim faaliyetleri grubunda yer alan yardımcı ve ana makineler ve ekipmanlar iş makinesi, taşıt aracı, hava, kara ve deniz aracı, ofis demirbaşı ve mobilyaları gibi maddi olarak belirlenen varlıkların da değerlendirme ve analiz edilme amacına uygun yaklaşım sonucunda maddi değerinin belirlenmesi işlemidir. Makinelerin değerlenmesini sağlayan maddi konular ekonomik ömrü, fiziki açıdan yıpranma durumu, ekonomik, teknoloji dayanıklılığı bakımından, demode olma riski bakımından da değerlendirme yaklaşımlarıyla diğer taşınmaz madde türlerinden de belirgin biçimde ayrılır.
Makine Değerleme Raporu Kullanım Alanları
Makine değerleme raporu finansal alan ve bankalarda kuruluşlarda teminatlara konu olma aşamalarında da sunulması planlanan firma makinelerinin tespit edilmesinde, firmaların bünyelerinde ki makinelerin tespit edilmesinde, bağımsız denetim kuruluşu, mahkemelerde rahatlıkla kullanım hakkına sahiptir. İş makinelerinde değerleme konusunda yasal olması son derece önemli bir unsur olmaktadır. Makine değerlemenin yasal olarak anlamlı olması için makinelerin mülkiyet haklarının da hibeler ve rehinler olmadan sahiplerine ait olması gerekir. Analizlerin muhasebe kaydı üzerinden de doğru biçimde tespiti gerekir. Makine değerlendirme işlemlerinde kapasitesi, yaşı, dayanıklılığı, malzeme kalitesi gibi konulara dikkat etmek gerekmektedir. Bunlara ek olarak teknik özelliği, menşei, ikincil ve birincil el fiyat değerleri, muadili olan makinelere kıyasla zayıf ve üstün olma halleri, fonksiyonel olma durumu, korozyon olma hali, teknolojik açıdan verimliliği de iş makinelerinin değerlendirmesinin yapılmasında kullanılmaktadır.
Makine Ekspertiz Raporları Neden Yapılmaktadır?
Firmalarda yer alan makinelerin satımları ve alımları esnasında mevcut oluşturabilen olumsuz durumların tespit edilmesinde, sigorta değerlerinin tespit edilmesinde, hammadde değerlerinin tespit edilmesinde, makinelerin kira değerlerinin tespit edilmesinde de ekspertiz raporu kullanılır. Bilirkişi raporlarının hazırlanmasında da değer belirleme işlemleri rahatlıkla kullanılmaktadır. Satın alma işlemlerinden önce sunulan işlemlerde, bilirkişi heyet raporlarına eşlik etmek, makinelerin olduğu alanlarda doğru tespitlerin yapılmasının sağlanmasında da iş makinesi değerleme işlemleri yapılmaktadır.
Makine Değerleme İşlemleri Nasıl Gerçekleşmektedir?
Değerleme çalışmalarının hangi amaca göre olduğunun da analizleri makine değerleme ile yapılmakta olup analizleri bu amaçlar doğrultusunda uygun değerlerin tanımlarının belirlenerek devamında da değerlendirme uzmanlarının birden çok ya da bir kez değerleme yaklaşımlarını kullanmasıyla devam etmektedir. Süreçlerin devam etmesinde değerleme işlemi yapan uzmanların çeşitli aşamalarda verileri ve parametreleri analiz etmesi lazımdır. Tespit amacıyla yapılacak saha ziyaretlerinden başlamak üzere nitelik ve özellikler bakımından da verimlilik, tesis kapasite durumu, kısıtlı hammadde kaynağı, ilişkiler ve çevrenin belirlenmesi de, mülkiyet bilgisinin incelenerek değerlendirilmesi amaçlara uygun biçimde sınıflandırılması gibi işlemleri gerçekleştirmek gerekir. Mikro özellikler bakımından da değerlerin tespit edilmesinde değerlendirme konuları makinelerin model, marka, kapasitesi, seri numaraları, teknolojik durumları gibi tamamlayıcı ve tanılayıcı yapıda ki bilgileri de belirlenerek doğru biçimde analiz edilmelidir. Makinelerin değerlendirme sürecinde uluslararası değerleme standartları konseyi tarafından yayınlanan standart çerçevesinde raporlamaların yapılması gerekir.
Makine Değerlemeyi Kim Yapar?
Makine değerlemelerin raporlara söz konusu olma aşamasında, makine mühendislerinden oluşan profesyonel çalışma ekibi, değer tespit çalışmalarında yer alarak uzman olduğu doğrultuda gereken alanlarda inceleme yapmaktadır. Makine değerleme uzmanları da alanlarda ki, sektörde ki tecrübesiyle sanayi tesislerini oluşturan ekipmanların da çeşitli özellikleri sınıflandırılarak piyasa değeri sorunsuz şekilde tespit edilir. Uzun senelerdir sektörde tecrübeye sahip olan kişiler, sektörde de yöneticilik yaparak farklı kurumlara bilirkişi raporları da hazırlanarak makine değerleme uzmanları yani mühendislerinden de oluşmaktadır. Ekspertiz raporlarında kullanılan yöntemler, makine ekipman parklarının tanımı, ekonomik ömrü gibi özellikler de değerleme işlemlerinin sorunsuz şekilde gerçekleşmesini sağlamaktadır.